SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA OWOCÓW I WARZYW

w roku szk. 2022/2023

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 sierpnia 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego związanego z wdrażaniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu „Owoce w szkole” (Dz. U. Nr 168, poz. 1012).

  1. Grupa „owoce lub przetwory owocowe” obejmuje: jabłko, sok owocowy (0,2l – 0,33l).
  2. Grupa „warzywa lub przetwory warzywne” obejmuje: marchew (min. 60g), paprykę słodką (min. 60 g), rzodkiewki (min. 60 g), sok warzywno-warzywny (0,2l – 0,33l)
  3. Porcje są udostępniane dzieciom w 9 wybranych tygodniach w okresie od dnia 10 października 2013 r. do dnia 10 lutego 2014 r.
  4. Każdą porcję udostępnia się dzieciom innego dnia.
  5. Udostępniane dzieciom produkty nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.
  6. Jabłka i gruszki są udostępniane dzieciom w całości.
  7. Jabłka, gruszki, truskawki, marchew, rzodkiewki i paprykę słodką, podaje się dzieciom w stanie gotowym do bezpośredniego spożycia.