SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA OWOCÓW I WARZYW
w roku szk. 2022/2023
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 sierpnia 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego związanego z wdrażaniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu „Owoce w szkole” (Dz. U. Nr 168, poz. 1012).
-
Grupa „owoce lub przetwory owocowe” obejmuje: jabłko, sok owocowy (0,2l – 0,33l).
-
Grupa „warzywa lub przetwory warzywne” obejmuje: marchew (min. 60g), paprykę słodką (min. 60 g), rzodkiewki (min. 60 g), sok warzywno-warzywny (0,2l – 0,33l)
-
Porcje są udostępniane dzieciom w 9 wybranych tygodniach w okresie od dnia 10 października 2013 r. do dnia 10 lutego 2014 r.
-
Każdą porcję udostępnia się dzieciom innego dnia.
-
Udostępniane dzieciom produkty nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.
-
Jabłka i gruszki są udostępniane dzieciom w całości.
-
Jabłka, gruszki, truskawki, marchew, rzodkiewki i paprykę słodką, podaje się dzieciom w stanie gotowym do bezpośredniego spożycia.